Home

Cocorico adviseert bij
haarproblemen Mediceuticals®

Hoofdhuid verzorging

Overmatig haaruitval kan diverse oorzaken hebben. Bij overmatige hormoonexcessen kunnen de hoofdharen verzwakken en uitvallen. Menopauze, dieet, zwangerschap, narcose, stress en medicijngebruik zijn de belangrijkste oorzaken.

Hormoonschommelingen zoals een verhoogd testosterongehalte (dehydrotestosteron) bij mannen of een dalende oestrogeenspiegel bij vrouwen beïnvloeden de haargroei en kunnen overmatig haaruitval veroorzaken.

Wat zijn mogelijke effecten van een hoofdhuidmassage?

Hoofdhuidmassages kunnen de haarconditie beïnvloeden. Indien de massage goed en dagelijks wordt uitgevoerd, kan de bestaande haargroei worden gestimuleerd
door een verhoogde doorbloeding.

Door het masseren van de hoofdhuid is een aantal effecten mogelijk.

 • Een massage kan ontspannend werken.
 • De reeds bestaande haargroei kan worden bevorderd wanneer de massage goed en dagelijks wordt uitgevoerd. Door de hoofdhuid te masseren kan een verhoogde doorbloeding plaatsvinden. Hierdoor kan de haargroei worden gestimuleerd. Men moet hier echter geen overdreven verwachtingen van koesteren. Voor een merkbaar effect zou men elke dag gedurende langere tijd de hoofdhuid moeten masseren. De kans is groot dat slechts een aspecifieke prikkeling wordt bereikt. Hierbij lijken er haren te groeien, maar dit blijven donshaartjes die nooit volwassen worden. Na twee maanden is het effect weer teniet gedaan.
 • De vochtuitwisseling tussen de weefsels kan door te masseren op gang worden gebracht. Dit kan tot gevolg hebben dat de voedingsstoffen uit het bloed beter worden aangevoerd en dat de afvalstoffen beter worden afgevoerd. Het effect van deze vochtuitwisseling op de haargroei is onbekend.
 • Tijdens een hoofdhuidmassage worden dode opperhuidcellen losgemaakt en verwijderd.
 • Bekend is ook dat wanneer de temperatuur stijgt, ook de hoeveelheid talg op de hoofdhuid die wordt geproduceerd, stijgt. Een temperatuurstijging van 1 graad Celsius, doet de hoeveelheid talg met 10% stijgen! Transpiratie speelt hierbij overigens ook een rol. Indien men vet haar heeft en dit wil beperken, kan dus beter geen stoom worden toegepast.
 • Haartransplantatie worden soms succesvoller wanneer enige weken voorafgaand aan de behandeling de hoofdhuid regelmatig wordt gemasseerd zodat deze beter doorbloed en soepeler wordt.

De uitwerking van een hoofdhuidmassage hangt af van factoren zoals:

 • de aard van de massage
 • duur van de massage
 • richting van de massage
 • intensiteit van de massage
 • individuele reactievermogen van de huid
 • de mate van ontspanning van degene die wordt gemasseerd.

Voor wie is een hoofdhuidmassage ongeschikt?
Wanneer er sprake is van een hoofdhuid met wondjes of een zeer gevoelige hoofdhuid, wordt het afgeraden om de hoofdhuid te masseren. Dit geldt eveneens voor mensen die lijden aan een haarziekte. Mensen met zeer broos haar kunnen beter geen hoofdhuidmassage ondergaan. De haren zouden kunnen afbreken.