Haaruitval door chemo?
Snel een passende oplossing dat niet van je echte haar te onderscheiden is!

Home > Oorzaken van haaruitval > Haaruitval door chemo

Al ruim 50 jaar een vertrouwd adres bij haaruitval door Chemo

Heb je last van haaruitval ten gevolge van chemo? Of moet je binnenkort chemotherapie ondergaan en zie je op tegen alles wat dit met zich meebrengt? Heel logisch uiteraard en wij ontnemen je dan ook graag zoveel mogelijk je zorgen over eventueel haarverlies, zodat jij je kan richten op je herstel en op de tijd met je naasten.

Ons familiebedrijf staat al meer dan 50 jaar mensen met elke vorm van haarverlies bij. Samen met jou zoeken we met een objectieve blik naar een passende oplossing voor jou en we helpen we graag met alle vragen die je hebt rond het verlies van je haar.


Wat zijn de gevolgen van Chemotherapie?

Chemotherapie is eigenlijk een overkoepelende term voor de behandeling van kanker met zogenaamde cytostatica. Een bekende bijwerking van chemotherapie is haaruitval. Kankercellen hebben de eigenschap om zich snel te delen. En cytostatica zijn medicijnen die er op gericht zijn om deze snel delende cellen te vernietigen of de groei ervan te vertragen. Omdat de cytostatica gericht is op alle snel delende cellen worden er ook gezonden cellen aangetast zoals de cellen van ons haarzakje die voor de groei zorgen. Hierdoor wordt er minder of geen nieuw haar gemaakt. Het haar wordt dunner, breekt snel af of valt uit. Meestal valt eerst het hoofdhaar uit, maar ook andere lichaamsbeharing kan uitvallen zoals wimpers en wenkbrauwen.

En is dat voor iedereen hetzelfde?

Niet van alle soorten chemotherapie valt uw haar uit. Dat heeft te maken met de soort en hoeveelheid cytostatica die u krijgt. Bespreek met uw arts wat u kunt verwachten.


Wanneer begint de haaruitval door chemo?

Meestal begint het haar 10 tot 17 dagen na de eerste behandeling met chemotherapie uit te vallen. U kunt dit merken door haarverlies of eventuele haarpijn dit voelt als een paardenstaart die te strak zit, of als naaldjes die kleine prikjes op uw hoofdhuid geven. Dit kan een teken zijn dat het haar uit gaat vallen. Ook dit kunt u het beste met uw arts bespreken vaak weten zij precies te vertellen wanneer u de haaruitval kunt verwachten.


Wat te doen bij haaruitval door chemotherapie?

Het is natuurlijk erg persoonlijk hoe je om gaat met het idee dat je kaal wordt door de chemotherapie. Sommige mensen vinden het fijn om voorafgaand aan de chemokuur het haar kort laten knippen. Dit kan ervoor zorgen dat je minder ziet van het haarverlies aangezien het kortere haren zijn. De overgang naar een kaal hoofd is dan ook wat meer stapsgewijs.

Mutsjes & bandana’s bij chemo

Als je kaal wordt, kunt u besluiten om niets te doen. Voor de nacht raden wij wel een slaapmutsje aan, omdat een kaal hoofd koud kan zijn. Ook kan een bandana of mutsje fijn zijn als bescherming tegen de kou of verbranding door de zon. Wij hebben een breed assortiment aan bandana’s, mutsjes en sjaals in de salon, ook hebben wij speciale slaapmutsjes.

Bekijk slechts een kleine greep uit ons assortiment in onze webshop (via de button hieronder).

Mocht je meer van ons assortiment willen zien of weten, neem dan even contact met ons op of kom gerust even bij ons langs in de salon om de mutjes te bekijken en eventueel te passen.

Prijs salon: 24,50 – 47,50 (uitgebreider assortiment)

Prijs online: 31,50 (beperkter assortiment)

Bandan's Cocorico haarwerken
Mutsjes bij Cocorico

Een haarwerk bij chemo

Haarwerk van Cocorico
Voor & Na – Haarwerk bij chemo

Laat je, je kale hoofd liever camoufleren? Dan kan je bij ons ook terecht voor een haarwerk. Wij hebben haarwerken van echt haar en kunstvezel en zullen ons uiterste best doen om het juiste haarwerk voor je te vinden. Een haarwerk dat zo goed mogelijk je eigen benaderd en niet van echt te onderscheiden is.

Doordat we werken met een voorraad van maar liefst ruim 500 haarwerken die we ook nog kunnen vermaken naar de eigenschappen passend bij je hoofd (betreft o.a. het binnenwerk) en indien nodig kunnen aanpassen naar jouw voorkeuren (haarstijl, lengte, pony etc.) en daarnaast additionele haarwerken kunnen laten komen zijn we ervan overtuigd dat we altijd een passende oplossing voor je kunnen vinden.

Een een haarwerk is daarnaast tot maximaal 6 weken te reserveren.

Meer weten of vragen? Maak dan gerust even een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking.

Hoofdhuidverzorging bij chemo

Tijdens de chemotherapie kan uw hoofdhuid droog of jeukerig aanvoelen wij adviseren u Mediceuticals X-Derma shampoo te gebruiken. Deze shampoo gaat een droge en jeukerige hoofdhuid tegen, heeft een milde reininging is voedend en voor dagelijks gebruik.

De gehele Mediceuticals lijn is bij ons in de salon verkrijgbaar. Ook kunnen wij u passend advies geven in onze salon.

Prijs: 20,95 t/m 53,50 (zowel verkrijgbaar online als in de salon. Online altijd gratis verzending bij grootste variant.)


Wanneer groeit mijn haar terug na de chemokuur?

Haaruitval door chemotherapie is bijna altijd tijdelijk. Meestal begint het haar binnen enkele weken tot maanden nadat u gestopt bent met chemo weer te groeien. Soms begint het haar zelfs weer te groeien tijdens de chemotherapie. Omdat de chemotherapie (cytostatica) zich heeft opgehoopt in de haarzakjes zal uw haar in het begin anders zijn. De kleur of structuur kan veranderen, ook dit is meestal tijdelijk. Zo kan iemand die eerst stijl blond haar had donkerder haar met krulletjes terugkrijgen. Vaak krijgt u eerst donzig ‘babyhaar’, ook in het gezicht. Het kan zijn dat het haar minder snel groeit dan voorheen.

Wanneer mag je je haar verven na chemo?

Over het verven zijn de meningen nogal verdeeld. Het haar dat terug komt kan natuurlijk wel gewoon geverfd worden. Alleen is het vooral de hoofdhuid waar u mee uit moet kijken door de chemotherapie wordt deze vaak droog (is niet bij iedereen zo). Daarom adviseren wij om uw haar niet gelijk te verven maar het even de tijd te geven om bij te komen van alle chemische stoffen. Mocht u toch heel graag uw haar willen verven kies dan voor een zachte, niet agressieve kleuring.


Hoofdhuidkoeling om haaruitval te voorkomen

Dit kan haaruitval voorkomen. Bij hoofdhuidkoeling krijgt u een koude kap op het hoofd, voor, tijdens en na het chemotherapie-infuus. Door de hoofdhuid te koelen, worden de cellen die haar produceren beschermd tegen de chemotherapie. Hierdoor is de kans op haaruitval kleiner. Helaas is niet iedereen geschrikt voor hoofdhuidkoeling voor meer informatie kunt u het beste uw arts raadplegen.

Vergoedingen haarwerk bij chemo

De vergoeding van een haarwerk is deels afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Vanuit de basisverzekering wordt maximaal €457,50 euro vergoed voor een haarwerk of pruik. Dit is voor iedereen met een basisverzekering hetzelfde.

Meer informatie over prijzen en vergoedingen? Kijk hiervoor even op onze overzichtspagina.

Vragen of graag persoonlijk advies bij haaruitval door chemo?

Wil je graag persoonlijk advies of heb je nog aanvullende vragen? Neem dan gerust even contact met ons op of maak een vrijblijvende afspraak!